Architectenseminar 2016

Circulair ontwerpen met staal

duur 10:20–12:30 uur (parallel aan plenair congres (10:30–16:30 u.) en vakbeurs (10:30–18:00 u.))

locatie seminarzaal, ‘Breakout zaal’, 1e verdieping, Kromhouthal (Gedempt Hamerkanaal 96,  Amsterdam)

doelgroep architecten. Ook interessant voor (constructief) adviseurs, (staal)bouwers, overheidsmedewerkers, docenten en bouwkundestudenten.

Architecten kunnen de seminar-uren noteren als WAT-uren (permanente beroepseducatie, Wet op de Architectentitel).

bezoek gratis na inschrijving voor de Nationale Staalbouwdag via nationalestaalbouwdag.nl/inschrijven

organisatie Bouwen met Staal, Arend Dolsma, e-mail:

Circulair ontwerpen met staal

De principes van de ‘circulaire economie’ krijgen voet aan de grond in de Nederlandse bouwsector: we willen steeds meer circulair ontwerpen en bouwen. Dat is maar goed ook, want de voorraden grondstoffen voor de vervaardiging van onze bouw- en constructiematerialen staan onder de druk of raken uitgeput, het energiegebruik, de emissies en de hinder als gevolg van materiaalfabricage en bouwprocessen moeten omlaag en de productie van afval moet worden beperkt.

Kortom, we moeten toe naar een geringere impact van het bouwen op ons leefmilieu.

Dat begint bij circulair ontwerpen. Dat is ontwerpen op basis van hergebruik van gebouwen, constructies óf bouwdelen. En ontwerpen met ‘nieuwe’ materialen, bij voorkeur vervaardigd uit bestaande materialen, waarmee de beoogde levensduur(verlenging) van een gebouw gemakkelijk haalbaar is en die zich daarna eenvoudig lenen voor recycling of (liever nog) hergebruik als bouwdeel.

Hierdoor kunnen we binnen de bouw – analoog aan de omzetting van een lineaire naar een circulaire economie – de transitie maken van een lineair systeem van ontwerpen en bouwen met snelle afdanking van constructies en materialen naar een circulair systeem waarbij constructies en materialen zoveel en zo lang mogelijk in de kringloop blijven.

Dat betekent dat je je als ontwerper al in de prilste ontwerpfase afvraagt of en hoe de bestaande componenten van het gebouw (hoofddraagconstructie, vloeren, gevels, daken) zonder al te ingrijpende wijzigingen een ander gebruik van het gebouw óf een nieuwe functie van het gebouw in de toekomst mogelijk maken.

En dat je – in geval van nieuwbouw of nieuwe toevoegingen – nagaat, hoe je de nieuwe componenten van het gebouw zó ontwerpt dat ze latere wijzigingen in ruimtelijk-functionele indeling, afbouw, installatietechniek, functieverandering of de uiteindelijke afdanking van het gebouw zonder milieuschade kunnen faciliteren.

Tijdens het seminar Circulair ontwerpen met staal laten zes gerenommeerde architecten weten hoe ze de beginselen van circulair ontwerpen hebben vertaald in hun recente bouwprojecten. De projecten variëren van renovaties voor dezelfde (gerevitaliseerde) functies en transformaties voor nieuwe functies tot en met permanente en tijdelijke nieuwbouw. Maar hoe verschillend ook, de projecten hebben ten minste één ding gemeen: de staalconstructies zijn hergebruikt en herbruikbaar.

Programma

10:00

Ontvangst met koffie/thee

seminarzaal, ‘Breakout zaal’, 1e verdieping

10:20

Welkom en introductie

Arend Dolsma (Bouwen met Staal)

10:30

Bushangar Schiphol

Hans Erdmann (Claessens Erdmann Architects)

Bushangar_Schiphol_Erdmann_11_LuisMonteiro_RezWT_W600_H400
 10:50

 Tijdelijke Rechtbank Amsterdam

Joost Heijnis (architectenbureau Cepezed)

Tijdelijke_Rechtbank_Amsterdam_Cepezed
 11:10

 Fietsfabriek Koninklijke Gazelle, Dieren

Anton Bronsvoort (Bronsvoort Blaak Architecten)

FietsfabriekGazelle_Dieren_BronsvoortBlaak
 11:30

 Projectvoorbeelden van circulair ontwerpen

Mick Eekhout/Barbara van Gelder (Octatube)

GlazenMuziekzaal_Octatube
 11:50

Woonfabriek Leiden

Esther Stevelink (GAAGA studio for architecture)

VinkBouw_Woonfabriek_in_Leiden
 12:10

IJsstadion Thialf, Heerenveen

Bas Symons (ZJA Zwarts & Jansma Architecten)

DCIM101GOPRO