Breakout-sessies

Onderstaand is het programma van 2022. Zodra het programma 2023 bekend is, dan werken wij deze pagina bij.

Breakout sessie voor Ontwerpers:

Best Green Steel Practices

Programma

Rembrandt van Rijnzaal (AFAS Theater)

v.a. 12.45 uur

Ontvangst

13.00 uur

Welkom

Schets thema ‘Best Green Steel Practices’, introductie programma, onderwerpen, sprekers.

Menno Rubbens (directeur/eigenaar cepezed projects)

13.10 uur

Tijdelijke Rechtbank: kit-of-parts verhuist

Na de komst van een permanente opvolger is de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam na zes gebruiksjaren geheel gedemonteerd, om binnenkort te worden ge-remonteerd als onderwijs- annex bedrijfsverzamelgebouw op het Science Park in Enschede. Geheel volgens de belofte van het circulaire concept voor de tijdelijke rechtbank blijkt de ‘restwaarde’ van de ‘kit of parts’ optimaal. Nagenoeg alle oorspronkelijke componenten, van het staalskelet en de kanaalplaatvloeren tot en met de gevels en inbouw, zijn met zorg uit elkaar gehaald en komen straks ‘één-op-één’ terug in eenzelfde configuratie op de nieuwe locatie.

Menno Rubbens (cepezedprojects)

13.30 uur

Suurhoffbrug circulair versterkt (met staal, lijm en bouten)

Als eerste brug in Nederland heeft de Suurhoffbrug in de A15 ten westen van Rotterdam, gebouwd in de jaren ’70, een levensduurverlenging ondergaan door stalen platen zowel gebout als gelijmd op het bestaande rijdek aan te brengen. Door deze gecombineerde bevestigingsmethode kunnen de stalen platen niet verschuiven of vervormen. Een licht-gewicht bevestigingsmethode die zich bij uitstek leent voor oudere licht-gewicht brugconstructies.

Maarten Rikken (senior engineer ARUP)

13.50 uur

Vrachtgebouw 18 circulair ontmanteld

Staalconstructie, verdiepingvloer, dak- en gevelmaterialen, liften, sprinklersysteem, plafonds, deuren, meubilair, verlichting… bij de demontage van dit distributiegebouw met kantoren op Schiphol zijn heel veel onderdelen voorbereid op een tweede leven, bijvoorbeeld als onderdeel van een nieuw distributiegebouw. En dat hergebruik wordt er een stuk gemakkelijker dankzij zorgvuldige labelling van de vrijgekomen elementen en materiaalpaspoorten met informatie over herkomst, toepassing en staat van onderhoud.

Harry Hofman (regisseur Circulaire Grondstoffen, GBN)

14.10 uur

NTA hergebruik ’tweedehands’ stalen constructie elementen

Bouwprojecten waarin ‘tweedehands’ stalen elementen op grotere schaal worden hergebruikt, ze zijn nog dun gezaaid in Nederland. Dat komt ook omdat het huidige systeem voor het bepalen van de kwaliteit van stalen constructie-elementen zich richt op níeuwe elementen. Wie het systeem hanteert voor mogelijk hergebruik van elementen, loopt tegen allerlei obstakels aan. Een Nationaal Technisch Afspraak, een nationaal normdocument als aanvulling op het bestaande systeem, kan deze barrières wegnemen. De NTA helpt bij de kwaliteitsbepaling van her te gebruiken elementen en bij het inpassen van de bepalingsprocedure in de vergunningverlening.

Jan-Pieter den Hollander (projectleider Duurzaamheid, Bouwen met Staal)

14.30 uur

AFAS Theater: de dome in een (constructieve) notendop

Als onderdeel van het AFAS Experience Center is het AFAS-theater een belevenis op zich. Toneeltoren en podium met rollenzolder zijn ondergebracht in een reusachtige rechthoek. Een uitgebreid programma van theaterzaal met 850 stoelen, auditorium, subzalen, foyers en entree is vervat in een imposante tweedelige dome: een akoestische binnenkoepel van gebogen stalen liggers en een thermische buitenkoepel, 42 m in diameter, opgebouwd uit holle stalen buizen die per zestal in een fraaie knoop bijeenkomen.

Joey Janssen (structural engineer, Octatube)

14.50 uur

Round up

Menno Rubbens (cepezedprojects)

15.00 uur

Einde

Organisatie:

——
Foto’s (v.b.n.b.): Tijdelijke Rechtbank (cepezed / © Lucas van der Wee) • Suurhofbrug (ARUP) • Vrachtgebouw 18 (René van Zuuk Architekten) • hergebruik staalprofielen, Biopartner 5 (Popma ter Steege Architectten, © René de Wit) • AFAS Theater (Octatube).

Breakout sessie voor Staalbouwers:

De Circulaire Staalbouwer

Programma

Piet Mondriaanzaal (AFAS Theater)

Presentatie

Annamarie Hagoort (branchemanager SNS, Samenwerkende Nederlandse Staalbouw)

14.25 uur

Welkom

Schets thema (De Circulaire Staalbouwer), introductie programma

Annamarie Hagoort

14.30 uur

Foodspot: circulair met staal

Parkeergarage Foodspot in Utrecht krijgt niet alleen een volledig demontabele opzet (om hergebruik van de bouwdelen in de toekomst te vergemakkelijken). Het drielaagse bouwwerk wordt ook nog eens grotendeels uitgevoerd met eerder gebruikte materialen. Zo zijn de kolommen en liggers van de hoofddraagconstructie afkomstig uit gedemonteerde bedrijfshallen in Dordrecht. Hoe zijn de initiatiefnemers van dit circulaire project – Arcabox en ReEvolution – de tweedehands onderdelen op het spoor gekomen, hoe zijn ze schadevrij gedemonteerd en geregistreerd voor hergebruik, hoe worden ze bewerkt, opnieuw geassembleerd en hoe kunnen ze mettertijd desgewenst weer uit elkaar? En wat zijn in die opeenvolgende fasen de (nieuwe) uitdagingen, taken en activiteiten van de circulaire staalbouwer? (Foto: © Ries van Wendel de Joode).

Bob Evers (directeur Arcabox en voorzitter SNS)

14.50 uur

 Hergebruik materialen en constructies: meten is weten

Circulair bouwen is pas echt circulair bouwen als je oude constructie-delen en materialen hergebruikt in een nieuw project. Maar dan moet je wel weten of de vers geoogste tweedehands elementen zowel technisch als economisch geschikt zijn voor hergebruik. Welke stappen zijn nodig voor een betrouwbare analyse van die ‘restlevensduur’ en hoe legt je de uitkomsten hiervan vast in een Declaration of Performance en een materialenpaspoort, zodat data over eigenschappen, prestaties en toepassingen van de hergebruikte elementen altijd voor handen zijn, ook voor hernieuwd hergebruik in de toekomst. • Foto: inspectie voor hergebruik Keizersveerbruggen (Foto: © Rijkswaterstaat).

Jeroen Davelaar (specialist materiaalkundig onderzoek en analyse, Nebest)

15.10 uur

Stap over op schoon bouwmaterieel

Circulair bouwen biedt alle perspectieven voor het flink verlagen van de emissies van CO2, NOx, fijnstof en andere stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Maar die vooruitzichten raken al snel vertroebeld als de staalbouwer gewoon door blijft werken met machines, vrachtwagens en kranen die draaien op fossiele brandstoffen. Om de aanschaf van schoon materieel, op elektriciteit of waterstof, óf de ombouw van bestaand materieel te bespoedigen, stelt het kabinet Nederlandse bouwbedrijven vele miljoenen subsidie beschikbaar via de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel. Maar hoe maak je een weloverwogen overstap op schoon materieel? Welke bedrijfsmiddelen komen als eerste in aanmerking? Wat is er op de markt aan emissieloos materieel, wat zijn de leveringsopties? Moet ik direct kopen of juist (eerst) leasen? En hoe kan ik subsidie verkrijgen op mijn investering? • Foto: Bouw Magazine.

Edwin Lokkerbol (programma-manager, Emissieloos Netwerk Infra (ENI))

15.30 uur

Discussie ‘De circulaire staalbouwer?’

Annamarie Hagoort in dialoog met de sprekers (en het publiek)

15.50 uur

Einde

Organisatie: