Breakout-sessies

Breakout sessie

NTA 8713:2023 Hergebruik van constructiestaal

dinsdag 3 oktober 2023 • 11:00–12:30 • Johannes Vermeerzaal (AFAS Theater)

Het recyclen van staal is al duurzaam en circulair. Maar, nog meer dan de inzet van oud staal bij de productie van nieuw staal is direct hergebruik van bestaande staalconstructiedelen nog meer duurzaam en circulair. Bij direct hergebruik van bouw- en constructiedelen gebruik je immers minder nieuwe materialen en bespaar je als vanzelfsprekend op het gebruik van grondstoffen en energie die nu eenmaal benodigd is voor het fabriceren van nieuwe materialen. Vandaar ook dat het streven naar een circulaire bouweconomie vooral stoelt op Reuse. Staalconstructiedelen zijn hiervoor in de wieg gelegd. Je kunt ze relatief gemakkelijk demonteren uit de bestaande constructie, remonteren in de nieuwe constructie én die nieuwe constructie ook weer demontabel en remontabel maken. Om dat succesvol in de projectpraktijk te brengen, is nu de NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal beschikbaar. Deze Nederlands Technische Afspraak geeft ontwerpers, constructeurs en (staal)bouwers uniforme richtsnoeren voor het hergebruiken van ‘tweedehands elementen’ in een nieuw project, in elke ‘nieuwe levensfase’: van het toetsen van de kwaliteit en geschiktheid van de oude elementen tot en met de verwerkbaarheid in de nieuwe constructie.

 

Programma

11:00 uur

Welkom & introductie

Ralph Hamerlinck (host, Bouwen met Staal)

11:10 uur

NTA 8713:2023: handvatten voor hergebruik

Pim Peters (mede-directeur/-eigenaar IMd Raadgevende Ingenieurs)

11:30 uur

NTA 8713:2023: (handelings)perspectieven voor circulaire bouweconomie

Rutger Snoek (expert Vastgoed en Infrastructuur, Rijksvastgoedbedrijf)

11:50 uur

Praktijkrichtlijn voor de (constructieve) ontwerppraktijk

Maarten Swinkels (bouwschade-expert, SGS INTRON)

12:10 uur

Van donorskelet naar geslaagde transplantatie

Dick van Veelen (algemeen directeur, Meijs Ingenieurs & Uitvoering)

12:30 uur

Einde

–13:00 uur

Lunch (expo, Atrium)

——
Organisatie:

——
Foto’s (v.b.n.b.): Nebest • renovatie winkelpanden Hoogstraat, Rotterdam (Rijnboutt/IMd, Studio Barendrecht) • demontage Tijdelijke Rechtbank Amsterdam (cepezed, Lucas van der Wee) • Nexteria – Unit C, Deventer (Nexteria) • Biopartner 5, Oegstgeest (PTSA/IMd, René de Wit)
 

Breakout sessie

Circulaire architectuur

dinsdag 3 oktober 2023 • 15:00–16:50 • Johannes Vermeerzaal (AFAS Theater)

‘No longer is a building a monument to one institution or person, and no longer is it a sink of materials. It is rather a celebration of what human beings have made until then, and an opening towards the possibility of new ways of living…’, aldus Aaron Betsky in ‘Reuse to reduce’. In dit nieuwe boek breekt de voormalig directeur van het Nederlands Architectuur Instituut (nu: Nieuwe Instituut) een lans voor circulaire architectuur: ontwerpen op basis van hergebruik van bestaande gebouwen, gebouwdelen, constructies en elementen in ‘nieuwe’ projecten. Want juist daarmee kunnen we de milieubelasting door gebouwen over de gehele levensduur (van de productie van materialen tot en met hergebruik van het gebouw of componenten) significant omlaag brengen. Circulaire architectuur dient zich aan als de ontwerptraditie van de toekomst en die toekomst is nabij. Daarvan getuigt een groeiend aantal, succesvolle toepassingen die direct toepasbare kennis, inzichten en inspiratie opleveren voor die nieuwe, milieusparende ontwerptraditie.

Programma

15:00 uur

Welkom & introductie

Marco Pauw (host, Bouwen met Staal)

15:10 uur

Nieuwe woningen in oude vaten:

Transformatie Harbour Club Amsterdam

Jurrian van Stigt (partner, LEVS architecten)

15:30 uur

Goud van (k)oud:

Herbouw Polynormwoning, Eindhoven

Margriet Eugelink (directeur/architect, Eugelink Architectuur)

15:50 uur

Theater wordt theater:

Hergebruik Zuiderstandtheater, Scheveningen->Oss (1)

Menno Rubbens (directeur/eigenaar, cepezedprojects)

16:10 uur

Theater wordt theater

Hergebruik Zuiderstrandtheater, Scheveningen –> Oss (2)

Kees de Koning (senior projectleider, Aronsohn)

16:30 uur

Wat ligt er nog op stapel?

Eric Peters (zakelijk directeur, Superuse Studios)

16:50 uur

Einde

v.a. 16:50 uur

Borrel (expo, Atrium)

——
Organisatie:

——
Foto’s (v.b.n.b.): demontage Tijdelijke Rechtbank Amsterdam (cepezed, Lucas van der Wee) • transformatie Harbour Club, Amsterdam (LEVS architecten) • Polynormwoningen, in aanbouw in Eindhoven in 1951 (Henri van Abbe Stichting) • demontage Zuiderstrandtheater, Scheveningen, mei 2023 (Lcp-circulair (Lagemaat en cepezedprojects), Lucas van der Wee • Villa Welpelo, Enschede (Superuse Studios)