Breakoutsessie Architectuur

dinsdag 15 oktober 2024 • 11:00–12:20  uur • zaal Johannes Vermeer (AFAS Theater, Leusden)

thema • Staal, een blijvende keuze (?)

Sterk, slank, licht, maatvast, industrieel vervaardigd, eenvoudig te vervormen en te bewerken en vlot te verwerken, onderhoudsvriendelijk, recyclebaar en herbruikbaar. Met deze eigenschappen en kwaliteiten sluit het bouwmateriaal staal al decennia lang aan op belangrijke motieven en criteria van bouwkundig ontwerpers bij de keuze van materialen voor de draagconstructie, afbouw en inbouw van hun bouwprojecten.

Staal biedt perspectief op de gewenste, ruime vormgevingsvrijheid, korte bouwtijd, beheersbaar bouwproces, vrije indeelbaarheid van plattegronden en, als het bouwwerk er staat, de benodigde flexibiliteit en aanpasbaarheid van bouwkundige en installatietechnische componenten, om zo de economische levensduur te verlengen. En, als het gebouwde eindresultaat tóch overbodig is geworden, is het relatief gemakkelijk te ontmantelen, om de oorspronkelijke onderdelen te benutten voor herbouw op een andere locatie of hergebruik in een nieuw project.

Maar is dit pallet aan keuzecriteria ook toekomstbestendig? Gaan bepaalde motieven, in het licht van de sociale, economische en sectorale ontwikkelingen van nu, straks zwaarder wegen dan andere? Of komen er ándere beweegredenen bij, die misschien wel meer doorslaggevend zijn?

Deze thematische vragen staan centraal tijdens de breakoutsessie Staal, een blijvende keuze? Tijdens de sessie laten bekende, ‘door de staalwol geverfde’ architecten weten wat hun overwegingen en afwegingen zijn geweest bij de materiaalkeuze en wat uiteindelijk bepalend is geweest voor de keuze van staal bij referentieprojecten in hun oeuvre. Enkele aansprekende voorbeelden daarvan zijn onlangs voor alle belangstellenden in architectuur met staal gedocumenteerd in het ‘jaarboek’ 365 Days of Steel. Na het inleidingenprogramma gaan de sprekers, onder aanvoering van sessievoorzitter Bruno Dursin, in debat over hun drijfveren om – al of niet – voor staal te blijven kiezen.

Sessievoorzitter:

Bruno Dursin (BE.ST, BElieve in Steel)

VOORLOPIG PROGRAMMA:

11:00 uur

Thema-introductie & Een boekje open over 365 Days of Steel

Bruno Dursin

11:15 uur

De keuze van MVRDV

Van Wozoco’s (1997) tot Matrix One (2023) en de keuze voor staal.

Bob de Rijk (senior projectleider / architect MVRDV)

11:30 uur

De keuze van Benthem Crouwel

Van Rotterdam CS (2014) tot Museum Arnhem (2022) en de keuze voor staal.

Joost Vos (architect / partner Benthem Crouwel Architects) 

11:45 uur

De keuze van Laurent Ney & Partners

Van De Oversteek Nijmegen (2010) tot Bruggen Waterfront Hoorn (2024) en de keuze voor staal.

Laurent Ney (CEO Ney & Partners) 

12:00 uur

Debat Staal, een blijvende keuze?

Sprekers, onder moderatie van sessievoorzitter. 

12:20 uur

Einde

–13:00 uur

Lunch (expo, Atrium)

—-
Organisatie:

    

___
Foto’s (v.b.n.b. + v.l.n.r.): breakout sessie architectuur – Staalbouwdag 2023, © Pieter Kers • omslag en pagina’s boek 365 Days of Steel, Bruno Dursin • WoZoCo, Amsterdam, MVRDV • Matrix One, Amsterdam, MVRDV, © Scagliola • Rotterdam Centraal Station, Benthem Crouwel Architects, © Jannes Linders • Museum Arnhem, Benthem Crouwel Architects, © Jannes Linders • De Oversteek, Nijmegen, Ney and Partners, © Stijn Bollaert • Bruggen Hoorn, Ney and Partners.