Koning Willem-Alexander heeft afgelopen donderdag ‘100 Jaar Staal in de IJmond’ officieel geopend. Met deze feestcampagne viert Tata Steel het honderdjarig bestaan van de staalproductie in IJmuiden.

Deze en komende weken staan festiviteiten voor onder meer de medewerkers, gepensioneerden en de buren van het staalbedrijf op het programma. Woensdag 3 oktober is ingeruimd voor de Nationale Staalbouwdag 2018 van Bouwen met Staal. Voor alle vieringen is op het bedrijfsterrein in IJmuiden een speciaal feestterrein ingericht, met het Staaltheater ‘de grootste tent van Europa’ en een reuzenrad als de grote blikvangers.

Donderdag jl. was ’t op de dag af 100 jaar geleden dat Koninklijke Hoogovens het levenslicht zag. Het Rijk en de gemeente Amsterdam behoorden tot de initiatiefnemers van de oprichting van het staalbedrijf. Doel was om Nederland minder afhankelijk te maken van de import van staal. Als locatie werd IJmuiden gekozen. De ligging aan de Noordzee en het Noordzeekanaal vergemakkelijkte het transport van grondstoffen en staalproducten. De bouw van de hoogovens en de bijbehorende havens nam vijf jaar in beslag. In 1924 rolde het eerste staal uit de fabrieken. In de jaren zestig kwam daar de aluminiumproductie bij. In 1972 ging Koninklijke Hoogovens samen met het Duitse Hoesch. Tien jaar later werd deze fusie teruggedraaid. In 1999 fuseerde het bedrijf opnieuw, nu met British Steel. De twee bedrijven gingen verder als Corus. Acht jaar later werd de onderneming overgenomen door het Indiase Tata Steel. In ons land biedt het concern werk aan ruim 10.000 mensen. De jaarlijkse staalproductie bedraagt zo’n 7 miljoen ton.