Tata Steel, de hoofdsponsor van de Nationale Staalbouwdag 2018, komt met goed nieuws voor het milieu. De nieuwe staalproductietechnologie HIsarna geeft een besparing van maar liefst 50% op de uitstoot van broeikasgassen, vergeleken met het huidige oxystaalproces. Dat blijkt uit een langdurige testperiode met de technologie in een speciale proefinstallatie bij Tata Steel in IJmuiden.

Bij HIsarna blijft het voorbewerken van de grondstoffen voor staalfabricage achterwege: ijzererts en kolen worden direct in een nieuw type oven gebracht en verwerkt tot vloeibaar ruwijzer. Bovendien worden bij het proces staalschroot en biomassa ingezet. Hierdoor lopen het energiegebruik bij de staalfabricage en de emissies van CO2 en andere broeikasgassen aanzienlijk terug. Lees ook dit nieuwsartikel op duurzaaminstaal.nl

  • De HIsarna-proefinstallatie en andere staalproductiefaciliteiten in IJmuiden zijn te zien tijdens de Tata Steel Tour op de Nationale Staalbouwdag. Inschrijven voor een plek in de tourbus kan op 3 oktober aan de infobalie in het Staaltheater.