Architecten Seminar 2019

Monumen(s)TAAL

Monumen(s)taal:

Nu de vastgoedcrisis passé is, staan behoud en hergebruik van cultureel erfgoed in Nederland weer hoog op de agenda. Restauratie, renovatie en transformatie van bestaande, vaak monumentale gebouwen krijgen een steeds groter aandeel in de orderportefeuille van vaderlandse architectenbureaus. Niet alleen de investeringsbereidheid en -armslag zijn toegenomen, ook de opgave op zich is gegroeid in omvang, schaal en veelzijdigheid.

Nederland kent een surplus aan waardevolle, leegstaande of weinig doelmatig bezette gebouwen met daartegenover een dringende vraag naar (multi)functionele ruimte en een grote behoefte aan functionele flexibiliteit en aanpasbaarheid van die ruimten bij wijziging van gebruik of functie. Tel daarbij op de noodzaak van verduurzaming van de bestaande gebouwenvoorraad en de uitdaging is evident. Nadrukkelijker dan ooit vraagt het restaureren, renoveren, upgraden en herbestemmen van bestaande, historische gebouwen om een integrale benadering en aanpak waarbij functionele, economische en sociale aspecten hand in hand gaan met het respecteren van oorspronkelijke karakteristieken en kwaliteiten.

Het architectenseminar brengt daartoe enkele inspirerende, actuele renovatie- en transformatieprojecten van Nederlandse bodem onder u aandacht. De projecten worden gepresenteerd door de direct betrokken architecten. Natuurlijk komt ook de herbestemming van de Van Nellefabriek (de locatie van de Nationale Staalbouwdag 2019) aan bod via presentaties en een rondleiding door het complex.

Tijd: 13:15–16:30 uur

Locatie: plenair #2, Tabaksfabriek, Van Nellefabriek

Doelgroepen: Het programma van het seminar is afgestemd op architecten, maar is ook interessant voor onder meer bouwkundestudenten en -docenten, bouwkundig adviseurs, constructeurs en gemeentelijke bouwplantoetsers. Architecten kunnen de seminar-uren noteren als WAT-uren (permanente beroepseducatie, Wet op de Architectentitel).

Deelname: gratis na inschrijving (op deze website) voor bezoek Nationale Staalbouwdag 2019.

Organisatie:

Kennispartner:

Programma:

13:15

Welkom en seminar-introductie

Robert Capel (voorzitter bestuur Booosting; Octatube)

13:30

Monumentale herbestemming volgens WDJA

 

thematische introductie

Wessel de Jonge (directeur/partner WDJA en hoogleraar Heritage & Design, faculteit Bouwkunde, TU Delft)

 

 

13:50

Huiskamer van Tilburg in historische hal

Als onderkomen voor onderhoud en reparatie van treinen bood de monumentale LocHal (bouwjaar 1932) decennialang emplooi aan de beroepsbevolking van Tilburg. Het collectief Braaksma & Roos Architecten, CIVIC Architects, Mecanoo Architecten en Inside Outside / Petra Blaisse heeft de reusachtige loods omgevormd tot een tweede thuis voor de Tilburgers.

Ingrid van der Heijden (partner/architect CIVIC Architects)

14:10

Kapitale transformatie

De Diamantbeurs fonkelt weer. Naar ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten en Heyligers design + projects is het, in de loop der tijd afgevlakte en versluierde Art Decogebouw uit 1911 in zijn oorspronkelijke glorie hersteld en getransformeerd tot Capital C, het internationale centrum van de creatieve industrie en informatietechnologie.

Erik Smits (projectarchitect ZJA Zwarts & Jansma Architecten)

14:30

Fenix verrijst

Een van de grootste herbestemmingsprojecten in ons land nadert voltooïng. Aan de Rijnhaven van de Rotterdamse Maas wordt het voormalige havengebouw Fenixloods I gerenoveerd en getransformeerd tot nieuwe hotspot voor cultuur, creatie, uitgaan en shoppen. Bovenop de loods komt een compleet woongebouw van 45.000 m2 met 212 vrij indeelbare loftappartementen, binnentuin, buitenterrassen en … mijmerbeugels.

Robert Platje (partner/architect Mei Architects and planners)

14:50

Van Nelle integraal brandveilig

Aan het begin van de 21e eeuw (en naar ontwerp van WDJA) is de Van Nelle Fabriek getransformeerd tot bedrijfsverzamelgebouw en eventlocatie. Om het fabriekscomplex optimaal voor te bereiden op zijn nieuwe functies en tegelijkertijd de impact op de historische constructies en afbouw te minimaliseren, zijn de klimaatbeheersing, energiebesparing, brandveiligheid en bouwkundige aspecten in onderlinge samenhang aangepakt. Voor de brandveiligheid bleek de reeds aanwezige sprinklerinstallatie een uitkomst. Hierdoor konden brandwerende, maar functioneel en cultuur-historisch ongewenste, scheidingswanden achterwege blijven.

Tom Haartsen (directeur Climatic Design Consult (CDC) 

15:10

Tour Van Nelle Fabriek

o.l.v. tourguides

m.m.v. Tom Haartsen

16:10 Einde
Foto’s: (topbanner:) Capital C (ZJA Zwarts & Jansma Architecten, © Willem Jan Kaldenbach) •  Van Nelle Fabriek (© herbestemming.nu) • LocHal ( CIVIC, © Ossip van Duivenbode) • Capital C (ZJA Zwarts & Jansma Architecten, © Willem Jan Kaldenbach) • Fenixloods I (Mei architects and planners, © Ossip van Duivenbode) • Van Nelle Fabriek (© Urban Guides) • Van Nelle Fabriek (© Blonkstaal Schoonhoven).
ontwikkelingen & trends

Wat zijn de laatste trends en thema’s in de bouw?

Wat zijn de belangrijke marktontwikkelingen in de (staal)bouw?

Welke belangwekkende bouwprojecten zijn in aantocht?

Wie wint de Nationale Staalprijs?

Vergroot uw kennis, verruim uw inzichten en versterk uw netwerk. Binnen één dag:
de Nationale Staalbouwdag, het grootste staalbouwevent van de Benelux!

bezoekers

stands

lezingen

kopjes koffie

laatste Nieuws

Duurzaam vernieuwen van bruggen op de Staalbouwdag

Maandag 11 oktober a.s. is Staalbouwdag 2021. Als vanouds biedt de Staalbouwdag u op locatie – Theater Amsterdam – een vakbeurs met nieuwe dan wel vernieuwende producten en diensten voor het bouwen met staal en een congres rond belangwekkende nieuwe ontwikkelingen....

Staalbouwdag weer écht live

Wellicht is ‘t nog even wennen, maar zo langzamerhand stappen steeds meer evenementen over van online naar de vertrouwde uitvoering op locatie. Zo ook de Staalbouwdag 2021. Na de volledig online versie van vorig jaar kunt u dit jaar op maandagmiddag 11 oktober a.s....

(advertenties)

[adrotate group=”5″]
[adrotate group=”6″]