Constructeurs Seminar 2019

SmartConnection

SmartConnection:

Voor een optimaal functionerende, veilige en economische staalconstructie is de afstemming tussen het hoofdontwerp en de detailengineering van groot belang. Het bereiken van die afstemming is in de projectpraktijk vaak een flinke uitdaging. Het succes is immers mede afhankelijk van factoren als prijsvorming, contractvorm en bouworganisatie. De sleutel ligt echter bij de communicatie en samenwerking tussen constructief ontwerper en detailengineer en de andere betrokkenen disciplines in de keten.

Tijd: 10:20–12:30 uur

Locatie: plenair #1, Tabaksfabriek, Van Nellefabriek

Doelgroepen: Het programma van het seminar is afgestemd op constructief adviseurs, constructeurs en staalbouwkundig tekenaars, maar is ook interessant voor onder meer staalbouwers, bouwtoezichtmedewerkers, bouwkundig adviseurs, architecten en studenten en docenten civiele techniek en bouwkunde. Register-constructeurs en -ontwerpers ontvangen bij deelname 2 KE/PE-punten voor het Constructeursregister

Deelname: gratis na inschrijving (op deze website) voor bezoek Nationale Staalbouwdag 2019.

Organisatie:

Kennispartner:

Programma:

10:10 Inloop bezoekers
10:20

SmartConnection

thematische introductie

Om de hoofdopzet en de detaillering van staalconstructies (ofwel het constructieve VO en het UO) beter op elkaar aan te sluiten, hebben professionals van ingenieursbureaus en staalconstructiebedrijven, als direct betrokken schakels in de keten, de krachten gebundeld. Bruikbare specificaties voor de constructieve uitwerking en een kennisdelingstraject over detailengineering met aandacht voor de integrale maakbaarheid en kosten zijn de eerste actiepunten van het collectief.

Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal)

10:40

Tower 10, WTC Amsterdam: constructief ontwerp

Het hoofdstedelijke World Trace Center blijft zich (door)ontwikkelen. Medio 2021 heeft het gebouwencomplex aan de Zuidas er een telg bij: Tower Ten, een uitbreiding en renovatie van de bestaande D toren (20.000 m2). Verdeeld over 22 lagen voegt de nieuwbouw zo’n 32.000 m2 aan de zakencampus toe: met name kantoorruimten met in de plint horeca en voorzieningen. Tevens wordt de tweelaagse ondergrondse parkeergarage uitgebreid.

Er wordt zowel onder, tegen als op de bestaande constructie gebouwd. De optopping omvat 10 extra verdiepingen in een lichte staalconstructie. De bestaande betonkolommen en funderingen worden versterkt. Om de nieuwbouw te stabiliseren wordt dwars door het bestaande gebouw een nieuwe kern gerealiseerd. Constructief en uitvoeringstechnisch complex en uitdagend. Mede doordat de rest van het WTC door dient te blijven functioneren.

Met een nieuwe transparante gevel en de voortzetting van het golvend dak van de naburige gebouwen over de nieuwe toren, vormt Tower Ten straks een modern maar vanzelfsprekend ensemble met de rest van het WTC, geheel naar de intenties van PLP/Architecture en OZ Architects.

Jean-Paul Frencken (constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs)

 

 

11:00

Groninger Forum: constructief en staalbouwkundig ontwerp

Komend najaar gaat het Groninger Forum open voor het kunst- en cultuurminnend publiek. Naar ontwerp van NL Architects is de verscheidenheid aan functies vervat in een 45 m hoog, trapeziumvormig gebouw met schuinstaande gevels, verticale insnijdingen en horizontale openingen. Deze compositie is constructief vertaald in betonnen stabiliteitskernen met ertussen stalen vakwerken.

Het eerste bouwtechnisch ontwerp moest opnieuw worden doorgerekend op aardbevingsbestendigheid. De re-engineering heeft geresulteerd in een pakket versterkingsmaatregelen, bijeengebracht in een gedeeld BIM-model als contractdocument en instrument voor het monitoren van de uitvoering.

Een duet van Erwin ten Brincke (adviseur ABT) en Jan van der Veen (Staalbouw Nagelhout Bakhuizen)

11:40

Kantoor EMA, Amsterdam: staalbouwkundig ontwerp

In november van dit jaar betrekt het Europees Medicijn Agentschap (EMA) een nieuwe, 81 m hoge kantoortoren op de Zuidas in Amsterdam. Voor de bouw van het 39.000 m2 grote gebouw, een ontwerp van het Rijksvastgoedbedrijf, is slechts 1,5 jaar beschikbaar.

Daarom zijn alle pijlen gericht op snel bouwen met geprefabriceerde, gestandaardiseerde, maatvaste en weersonafhankelijke elementen. Dat verklaart de keuze van een staalskelet als hoofddraagconstructie; in opzet en detaillering afgepast op een hoge bouwsnelheid.

Michael Briesen (projectmanager Hollandia Structures)

12:00

Let’s connect

discussie VO:UO

moderatie: Frank Maatje (Bouwen met Staal)

panel: Michael Briesen (Hollandia Structures) • Erwin ten Brinke (ABT) • Jan der Veen (Staalbouw Nagelhout Bakhuizen) • Patrick van Dodewaard (IMd Raadgevende Ingenieurs; Aanstormend talent 2019, cat. Bouw) en Koen van Doremaele (BAM Infra; Aanstormend talent 2019, cat. Infra)

Patrick van Dodewaard
Koen van Doremaele
12:30  Einde
Afbeeldingen (v.b.n.b.): (topbanner:) Tower 10, WTC Amsterdam (© PLP Architecture) • Groninger Forum, Groningen (© Staalbouw Nagelhout Bakhuizen) • Tower 10, WTC Amsterdam (© PLP Architecture) • Groninger Forum (© Groninger Forum) • Kantoor EMA (© Rijksvastgoedbedrijf).
ontwikkelingen & trends

Wat zijn de laatste trends en thema’s in de bouw?

Wat zijn de belangrijke marktontwikkelingen in de (staal)bouw?

Welke belangwekkende bouwprojecten zijn in aantocht?

Wie wint de Nationale Staalprijs?

Vergroot uw kennis, verruim uw inzichten en versterk uw netwerk. Binnen één dag:
de Nationale Staalbouwdag, het grootste staalbouwevent van de Benelux!

bezoekers

stands

lezingen

kopjes koffie

laatste Nieuws

Duurzaam vernieuwen van bruggen op de Staalbouwdag

Maandag 11 oktober a.s. is Staalbouwdag 2021. Als vanouds biedt de Staalbouwdag u op locatie – Theater Amsterdam – een vakbeurs met nieuwe dan wel vernieuwende producten en diensten voor het bouwen met staal en een congres rond belangwekkende nieuwe ontwikkelingen....

Staalbouwdag weer écht live

Wellicht is ‘t nog even wennen, maar zo langzamerhand stappen steeds meer evenementen over van online naar de vertrouwde uitvoering op locatie. Zo ook de Staalbouwdag 2021. Na de volledig online versie van vorig jaar kunt u dit jaar op maandagmiddag 11 oktober a.s....

(advertenties)

[adrotate group=”5″]
[adrotate group=”6″]