Keynotes 2019

Keynote-lezingen:

Locatie: plenair #1 en #2, Tabaksfabriek, Van Nellefabriek

Deelname: gratis na inschrijving (op deze website) voor bezoek Nationale Staalbouwdag 2019.

Organisatie:

Programma:

zaal #2:

12:00-

12:30

Behoud door ontwikkeling

 

In een tijd waarin de vraag naar duurzaam gebruik groeit, ligt de herbestemming van bestaande, historische en vaak monumentale gebouwen voor de hand. Die oude gebouwen zijn interessant, omdat ze vertellen over het verleden. Maar niet alles dat oud is, is altijd even waardevol. Soms moet ruimte worden gemaakt om nieuwe waarde te creëren.

Behoud door ontwikkeling, daarin gelooft Rijnboutt. Kijken naar kansen en mogelijkheden voor meerwaarde in de toekomst zonder de bestaande, soms unieke waarde uit het oog te verliezen. Hoe je dat doet? Door bij de herbestemmingsopgave van een gebouw voorbij het gebouw te kijken. Zoals bij de transformatie van het voormalige hoofdpostkantoor Neude in Utrecht, de vernieuwing van de winkelpanden Hoogstraat 168-172 in het stadshart van Rotterdam, maar ook bij nieuwbouw in een historische context zoals van de Hudson Bay-warenhuizen aan het Rokin in Amsterdam.

Karianne Vandenbroucke (Senior Ontwerper Erfgoed, architectenbureau Rijnboutt)

zaal #1:

14:30-

15:00

Noord-Zuidlijn Amsterdam

‘Een ode aan vakmanschap, een liefdesverklaring aan materiaal’. Onder deze (en andere) lofuitingen van de jury is de Noord-Zuidlijn in Amsterdam bekroond tot BNA Beste Gebouw 2019. De BNA stelt deze prijs jaarlijks beschikbaar voor het gebouw met de meest maatschappelijke meerwaarde. ‘De Noord-Zuidlijn toont dat het maatschappelijk zinvol is om te investeren in de lange termijn, om ambities van projecten te blijven oprekken, in de wetenschap dat zo vanzelf manifest wordt wat goede architectuur vermag’, aldus de jury.

Voor de metrolijn ontwierp Benthem Crouwel Architects een ‘familie’ van zeven stations, waarvan twee boven de grond als nieuwe openbare lagen van de stad en vijf onder de grond als verlengstuk van de stedelijke ruimte. Elk familielid heeft weliswaar een eigen, onderscheidende identiteit. Maar door de inzet van dezelfde ontwerpprincipes en dezelfde vormentaal zijn de zeven onmiskenbaar verwant. Ingetogen, licht, ruim en overzichtelijk zijn de gedeelde karakteristieken waarmee de stations hun primaire overstapfunctie doeltreffend vervullen.

Joost Vos (partner / architect Benthem Crouwel Architects)

zaal #1:

16:30-

17:00

nhow Amsterdam RAI Hotel

Met 37.000 m2 bvo verdeeld over 24 verdiepingen wordt het nhow Amsterdam RAI Hotel waarschijnlijk het grootste hotel van de Benelux en in elk geval het grootste van de Amsterdam Zuidas. OMA tekent voor het concept en het architectonisch ontwerp van dit ‘headquarter hotel’ dat behalve 650 kamers een scala aan (publieke) faciliteiten in petto heeft: van restaurants, lounges, bars en spa-en welnesscenter tot en met vergaderzalen, galerie, beeldentuin, winkels in de plint, een tweelaagse parkeergarage ondergronds en een heuse tv-studio ‘On Air’.

 

Dit veelomvattende programma is vervat in drie gestapelde driehoekige volumes over een totale hoogte van 91m, passend bij de driehoekige kavel tussen RAI Amsterdam, ringweg A10 en de Europaboulevard en refererend aan de bekende driehoekige reclamezuil ‘Het Signaal’ op het voorplein van het RAI-complex. De driehoeken van Nhow liggen ten opzichte van elkaar verdraaid waardoor in het gebouw een avontuur aan plattegronden ontstaat en daarbuiten, op de fors uitkragende delen van de driehoeken plaats is voor riante dakterrassen.

Michel van de Kar (associate OMA office for metropolitan architecture)

  • Foto’s: Warenhuizen Hudson Bay, Rokin 21 en 49, Amsterdam (Rijnboutt, © Kees Hummel) • Noord-Zuidlijn, verdeelstation Amsterdam CS (Benthem Crouwel Architects, © Jannes Linders) • nhow Amsterdam RAI Hotel, Amsterdam (OMA, © OMA, bouwfoto © Walter Herfst).
ontwikkelingen & trends

Wat zijn de laatste trends en thema’s in de bouw?

Wat zijn de belangrijke marktontwikkelingen in de (staal)bouw?

Welke belangwekkende bouwprojecten zijn in aantocht?

Wie wint de Nationale Staalprijs?

Vergroot uw kennis, verruim uw inzichten en versterk uw netwerk. Binnen één dag:
de Nationale Staalbouwdag, het grootste staalbouwevent van de Benelux!

bezoekers

stands

lezingen

kopjes koffie

laatste Nieuws

Duurzaam vernieuwen van bruggen op de Staalbouwdag

Maandag 11 oktober a.s. is Staalbouwdag 2021. Als vanouds biedt de Staalbouwdag u op locatie – Theater Amsterdam – een vakbeurs met nieuwe dan wel vernieuwende producten en diensten voor het bouwen met staal en een congres rond belangwekkende nieuwe ontwikkelingen....

Staalbouwdag weer écht live

Wellicht is ‘t nog even wennen, maar zo langzamerhand stappen steeds meer evenementen over van online naar de vertrouwde uitvoering op locatie. Zo ook de Staalbouwdag 2021. Na de volledig online versie van vorig jaar kunt u dit jaar op maandagmiddag 11 oktober a.s....

(advertenties)

[adrotate group=”5″]
[adrotate group=”6″]