Nationale Staalprijs 2014

De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en is dit jaar voor de 20e keer door Bouwen met Staal uitgeschreven. Aan de editie 2014 hebben in totaal 102 projecten deelgenomen. Deze projecten – nieuwbouw, verbouw of renovatie – staan in Nederland óf in het buitenland en zijn geheel of gedeeltelijk in staal uitgevoerd. Ze zijn in 2013 of 2012 opgeleverd of in gebruik genomen. Bij een buitenlands project zijn tenminste twee Nederlandse projectpartners betrokken. Een project neemt deel in een van de vijf categorieën: industriebouw, utiliteitsbouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen.

Naast de Nationale Staalprijs is – voor het eerst dit jaar – een Nationale Duurzaamheidsprijs Staal uitgeschreven. Deze prijs is bestemd voor het deelnemende project dat juist – door het gebruik van staal – voorbeeldige prestaties levert op het gebied van duurzaamheid.

Nominaties

In juni heeft de vakjury, onder voorzitterschap van Pi de Bruijn (Architekten Cie), in totaal 15 projecten een nominatie Nationale Staalprijs 2014 toegekend. Uit de genomineerden in elke categorie kan de jury een winnaar aanwijzen. 3 Deelnemende projecten zijn genomineerd voor een Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2014. Ook uit deze drie kan de jury een winnaar kiezen. De winnende projecten worden bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag, 2 oktober a.s. in Hangaar 2 in Katwijk aan Zee.

Genomineerden Nationale Staalprijs 2014:

De projectfoto’s hieronder staan op hoge resolutie en zijn vrij van rechten te publiceren. Graag bij publicatie de fotograaf vermelden. Klik op de thumbnail voor de fotogegevens. Klik nogmaals voor het hoge-resolutiebeeld.
Utiliteitsbouw (31 inzendingen):

Rotterdam Central StationSteekterpoort_BKVVEkkersrijt_RenédeWit

 

 

 

 

 

Industriebouw (8 inzendingen):

ToyataMaterialsHandling_MennoEmminkPanamasluizen_IvGroepRavenstein_Croes

 

 

 

 

 

Woningbouw (12 inzendingen):

Villa_Kogelhof_JeroenMuschKHM_JosBlom

 

 

 

 

 

Infrastructuur (22 inzendingen):

MelkwegbrugEventbridge_F_A_AdeGroofPanamasluizen_IvGroepDeOversteek_TheavandenHeuvel_Daph

 

 

 

 

Karakteristieke stalen bouwdelen (29 inzendingen):

Elastisch_perspectief_SanderMeisnerPerronkappen_groningen_Jane_van_Raaphorststelring_Wyli

 

 

 

 

 

Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2014:

Eventbridge_NBlekemolenHortus_VRSKarel_doorman_ossip_van_duivenbode

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie: www.nationalestaalprijs.nl